Leto praje grilovanie
Leto je neodmysliteľne spojené so slnkom, vodou, lesmi, dovolenkou a tiež chrumkavým mäsom z grilu. V letných mesiacoch opúšťa sporáky a klasické kuchyne takmer 90 % našej populácie a namiesto nich dostávajú prednosť grily. Kto disponuje záhradou má v tomto prípade veľkú výhodu, ale zároveň nie je nikde napísané, že obyvatelia panelových domov si nemôžu grilovanie užiť niekde v prírode alebo na balkóne.
Tejto gurmánskej kratochvíli sa nevenujeme prvýkrát, a tak sa tentokrát oslobodíme od tradičného zoznamu grilov. Ak vás ale napriek tomu zaujíma, ktorý gril je ten správny, potom rozhodne zamierte SEM, pretože presne to je miesto, kde nájdete prehľadnú ponuku grilov so všetkými pre a proti. My sa ale dnes presunieme priamo do sekcie grilovania a pozrieme sa spoločne na to, ako ho urobiť ešte chutnejším.
Suroviny sú základ
Prvé pravidlo znie jasne - pokiaľ stojíte o kvalitné jedlo, potom je nutné používať aj kvalitné suroviny. Na grilovanie vyberajte mladé a menej tučné mäso. Vyhnite sa mäsám, ktoré sú už marinované, pretože tu len ťažko spoznáte kvalitu mäsa a samotná marináda väčšinou tiež neoplýva ničím výrazne poctivým. Namiesto chuti v nej nájdete skôr poriadnu porciu éčok, konzervantov a ďalších nezdravých látok.
TIP: Pre pravú grilovaciu párty určite oceníte dostatok odkladacieho priestoru, ktorý vám zaistí rafinované taburetky. Tie sú jedinečné svojim multifunkčným využitím. V momente ich premeníte na miesto navyše pre nečakaného hosťa alebo ich využijete ako dômyselný a veľmi elegantný odkladací priestor.
Ratanový taburet vr. polstrovanie 40 x 40 cm BORNEO LUXURY (hnedá)
Čo vybrať na gril?
Kuracie mäso je u nás stále najpopulárnejšie a kraľujú kúsky bez kosti. Prsia je najlepšie grilovať aj s kožou, ktorá ide na gril vždy ako prvá. Z druhej strany potom už len krátko dopekáme. Druhý tábor milovníkov kuracieho mäsa určite ocenia neprekonateľné krídla, ktorým mimoriadne pristane pomalé grilovanie na miernejšom ohni a medová marináda, vďaka ktorej sú krídla krásne chrumkavé.
Ak sa obzeráte po poctivom steaku, potom vaše chute uspokojí poriadny kúsok krkovice, ktorá je na grilovanie viac než vhodná. A ak si ju dopredu naložíte v bylinkám alebo cesnaku, potom bude božsky krehúčka a šťavnatá. Po zložení z grilu nechajte krkovicu ešte chvíľu oddýchnuť v alobale, kde sa späť zatiahne a zanechá v sebe všetku tú skvelú šťavu, ktorú by ste mohli stratiť okamžitým porciovaním. Nič nepokazíte ani kotletou alebo stehnom.
Hovädzie mäso je skvelé pre poctivý burger, ktorý s vôňou pravého ohňa dostáva úplne nový rozmer. Mäso nameľte a dochuťte soľou a korením. Samotné mäso nie je vhodné príliš koreniť, aby nestrácalo svoju vlastnú chuť. Vyhrajte si radšej s dresingom a ďalšími komponentmi, ktoré v hamburgeri nesmú chýbať. Gril určite využite na opečenie slaniny do chrumkava alebo karamelizovanej cibuľky a jemne ugrilujte z vnútornej strany aj hrčky. Potom už nič nebráni finálnemu servírovaniu.
Či už si vyberie kuracie, bravčovo alebo hovädzie mäso tak nezabudnite, že všetky mäsa by mala mať pred úpravou izbovú teplotu. Paličku na mäso nechajte schovanú, pretože s ňou zbytočne porušíte dokonalú štruktúru mäsa. Ak máte silnejšie a pevnejšie plátky bravčového, tak bohato postačí, keď ich naklepete hranou dlane.
TIP: Grilovanie je neodmysliteľne späté s pohodovou atmosférou a relaxom s rodinou alebo priateľmi. Pre maximálne štýlové pohodlie odporúčame vonkajšie priestory obohatiť o závesné hniezda, ktoré sú estetickým a zároveň funkčným doplnkom záhradného stolovania. Vyberať môžete materiál, prevedenie aj farebnú variantu a pre svojich hostí tak pripravíte veľmi príjemné prekvapenie.
Hojdacie kreslo ZITA na zavesenie (rôzne farby)
Nielen pre vegetariánov
A neexistuje snáď nikto, kto by nemiloval grilovaný hermelín. Tu korením zase šetriť vôbec nemusíte. Pripravte si alobal, na ktorý dajte kvapku olivového oleja a posaďte na ňu vybalený hermelín. Ten prelejte olejom aj z vrchnej strany a pridajte obľúbené korenie. Použiť môžete už hotové korenie priamo na grilovaný hermelín alebo si môžete namiešať vlastné bylinky podľa chuti. Hotový hermelín je skvelý s brusnicami a opečeným toastovým chlebom.
TIP: V alobale môžete pripraviť aj zemiaky na americký spôsob. Tie jednoducho umyte, nakrájajte na kolieska, pridajte cesnak, cibuľku a mrkvu. Všetko osoľte, okoreňte a pokvapkajte olivovým olejom. Pridať môžete aj vetvku tymiánu, ktorá zemiaky božsky prevonia. Všetko starostlivo zabaľte do alobalu, ktorý následne umiestnite na gril. Vďaka dômyselnému balíčku zostanú všetky chute vo vnútri a výsledný efekt je na nezaplatenie. Skvele sa k takto upraveným zemiakom hodí domáca majonéza alebo čerstvý syr.
Zelenina nesmie chýbať
A ak naozaj niečo nesmie chýbať, potom je to grilovaná zelenina, ktorá narobí viac parády, než si možno myslíte. Je skvelá ako príloha k mäsu a potešíte s ňou úplne všetky. Pridať môžete aj huby, ktoré gril parádne rozvonia. Zeleninu môžete použiť aj do čerstvého šalátu alebo pripravte grécke tzatziky, ktoré sú príjemne svieže a veľmi jednoduché na prípravu.
TIP: Ak vám na grilovanie chýba hlavný komponent – gril, potom už rozhodne nie je na čo čakať. Grilovacia sezóna bezpochyby odštartovala a pestrá ponuka grilov vrátane príslušenstva čaká len na vás.
Plynový gril Rösle Videro G3-S Vario
Magické kúzlo byliniek
Z čerstvých byliniek, korenia a za studena lisovaného olivového oleja môžete vykúzliť tie najúžasnejšie marinády všetkých čias. A v prípade byliniek sa rozhodne žiadne medze nekladú. Môžete siahnuť po tymiane, oregane, mäte, estragóne, šalvii, bazalke, saturejke, kôpre, koriandre alebo po klasickej petržlenovej vňate. Ak máte pre strach urobené, potom pridajte aj trošku chilli.
Čerstvé bylinky dodajú jedlu plnšiu chuť a vzhľadom na ich výraznú arómu je dobré byť pri dávkovaní opatrnejší. Bylinky môžete rozdrviť v mažiari alebo len natrhať v ruke a rozomlieť paličkou. V oboch prípadoch ale takto spracované bylinky pokvapkajte hneď olivovým olejom, aby nestratili svoju chuť. Takto pripravená marináda bohato stačí alebo do nej môžete pridať ešte cesnak alebo cibuľu a prípadne kombinovať sójovú či worcestrovú omáčku, citrónovú šťavu, horčicu, med a pod.
TIP: Ak budete používať cesnak, je lepšie z neho vybrať prostredný kľúčik, zabránite tak nepríjemnému zápachu z úst a prípadným zažívacím ťažkostiam.
Mäso ani zeleninu nikdy pred grilovaním nesoľte. Zeleninu grilujte na sucho a olivový olej pridajte až bude hotová. A rovnako ako grilovaný hermelín môžete pripravovať aj údený oštepok, ktorý zvládne aj vyššie teploty bez nutnosti balenia do alobalu. Na povrchu bude krásne opečený a vo vnútri vláčny a plný maslovej chuti.
A čo ovocie?
Že gril a ovocie nejdú práve k sebe? Rozhodne nemôžeme súhlasiť. Skvele fungujú banány, jablká, hrušky, broskyne alebo marhule. Všetko nakrájajte na plátky alebo prekrojte na polovičky a posypte korením. Škorica rozohrá hru chuťou a vôňou a veľmi dobre sa zladí s vanilkou alebo badiánom. Marinovať ovocie môžete aj v mede a zmesi korenia.
A o fantastický dezert sa postará vyzretý ananás, ktorý navyše dokáže eliminovať nepríjemne nafúknuté brucho po výdatnej grilovacej párty. Stačí, keď ananás olúpete a nakrájate na hrubšie plátky. Tie potom jednoducho potrite medom a opečiete po oboch stranách na grile. Výsledkom je absolútne nezameniteľná chuť exotického ananásu v kombinácii so sladkými tónmi medu a vôňou pravého dreva. Pre niekoho doslova umami.
Doplňte zásoby
Ak ste zaspali a jarné teploty vás vyhnali čerpať vitamín D na ešte nepripravenú záhradu, potom nazrite do našej štedré ponuky, kde nájdete široký sortiment záhradného nábytku , grilov, príslušenstva a mobilných víriviek, bez ktorých si pobyt vonku už tiež nedokážeme predstaviť.
Ďalšie úlovky z blogu
Prakticky i zábavne zo sveta nábytku a záhrady
Záhradný nábytok pre malé priestory: Efektívne riešenie pre balkóny a terasy
Máte obmedzený priestor? Ukážeme vám, ako vybrať a usporiadať záhradný nábytok tak, aby aj malý balkón alebo terasa lákali k zaslúženému relaxu. V mestských oblastiach, kde dominujú panelové domy a novostavby, je často k dispozícii iba obmedzený vonkajší priestor v podobe balkóna či menšej terasy…
Veľký jarný checklist: Pripravte záhradu na sezónu krok za krokom
Jar klope na dvere as ním prichádza čas prebudiť záhradu k životu. Ak sa po zime rozhliadate po svojom zelenom kráľovstve a neviete, odkiaľ začať, máme pre vás praktický checklist, vďaka ktorému na nič nezabudnete. Zhlboka sa nadýchnite, nasaďte rukavice a poďme na to! Veľké jarné upratovanie:…
Nábytok na hotelovú terasu: Ako vybrať ten pravý pre wellness hotel
Zariadenie hotelovej terasy zohráva veľkú úlohu v celkovom dojme, ktorý váš hotel zanechá na hostí. Zvlášť pri wellness hoteloch, kde hostia hľadajú relaxáciu, pohodlie a harmonické prostredie, je dôležité, aby nábytok zodpovedal ako praktickým, tak estetickým požiadavkám. V tomto článku sa…
Profi aj babské rady na údržbu záhradného nábytku
Viete, že na údržbu záhradného nábytku veľmi často stačia bežne dostupné prípravky, ktoré nájdete v každej kuchyni? A ak nie, pomôžu vám osvedčené oleje a čistiace prostriedky. Záhradný nábytok je ako dobrý priateľ - keď sa o neho staráte, vydrží vám dlhé roky. Predstavte si, ako si užívate rannú…